Maltepe’nin açıklarındaki Vordonisi Adası’nı biliyor muydunuz?

1010 yılında meydana gelen büyük bir depremle sular altında kalan ve o dönem İstanbul’un en güzel adalarından biri Maltepe açıklarındaki Vordonisi Adası’ydı.

Vordonisi, Dragos ile Küçükyalı arasında bulunan ve iki bölümden oluşan cennet gibi bir adaydı.

 

İstanbul’da Dragos ile Küçükyalı arasında, Maltepe sahilinin 700 metre açığında bulunan ve birçok arkeolojik eser barındıran tarihi Vordonisi Adası, Manastır Kayalıkları, Bostancı Çöken Ada ve Höreke isimleriyle de biliniyor. İki adacıktan oluşan Vordonisi’nin Bizans döneminde bir manastıra ev sahipliği yapıyordu.
Zamanla bir şehir efsanesine dönüşen Vordonisi, Fener Rum Patrikhanesi’nin MS 500 tarihli İstanbul haritasının tekrar incelenmesi sonucunda yeniden fark edildi. Gizemli adalar, Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936’da kayıtlara geçti.
1010 yılında meydana gelen büyük bir depremle sular altına kalan Vordonisi, alüvyon bir tabakadan oluştuğu için dakikalar içinde yok oldu. Çevresinde bulunan adaların tabakası ise granitten oluşuyordu, bu durum, Prens Adaları olarak bildiğimiz ada grubunu Vordonisi’ye göre daha şanslı kılmıştı.
Uzmanlar, Bizans döneminde, adalarda rahiplerin yaşadığını, ada üzerinde küçük kubbeli bir yapının bu tespiti doğruladığını söyleyerek, o dönem adada yerleşim olma ihtimalinin çok az olduğunu belirtiyor.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin