Avrupa Birliği’nin Yunan adalarına Türklerin seyahatini kolaylaştıran Kapıda Vize uygulamasını kaldırması Yunanistan’da tepkiyle karşılandı
Yunan hükümeti Avrupa Komisyonu’na yeni bir başvuruda bulunarak Türk vatandaşlarına uygulanan “kapıda vize” uygulamasının aynen sürdürülmesini talep etti.
Komisyon başkan yardımcısı Franz Timermans ve göçlerden sorumlu AB komiseri Dimitris Avramopulos nezdinde yapılan Yunan Dışişleri’nin girişiminde, Yunan adalarına gelen Türk turistlerin bugüne kadar hiçbir sorun yaratmadığı ve gümrük kapılarında verilen vizelerin en fazla 3 günlük olduğu anımsatıldı.
Uygulamanın kaldırılmasının sebebi Suriyeli mülteciler mi?
Komisyon, söz konusu uygulamayı bir gerekçe göstermeden iptal etse de “Türkiye’nin Suriyeli mültecilere Türk vatandaşlığı vereceği” yönünde çıkan haberlerin “kapıda vize” programının sonlandırılmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.
AB komisyonundan olumlu bir yanıt geleceğine inanan Yunan Dışişleri Bakanlığı “her ihtimale karşı Türkiye’de bulundurduğu Yunan Konsolosluklarına vize işlemlerini hızlandırma ve daha uzun süreli vize verme olanaklarını artırmaları için talimat” verdi.
Yunan Dışişleri Bakanı Yorgos Katrugalos, ayrıca, muhtemel sıkıntıların aşılması için Türkiye’deki Yunan Konsolosluklarına personel takviyesi yapılacağını da kaydetti.
Dört yıldan bu yana uygulanan “kapıda vize” sayesinde Türk kıyıları karşısındaki Midilli, Sakız, Samos, Kos, Rodos, Simi ve Meis gibi Yunan adalarını yılda ortalama 1 milyon Türk vatandaşı ziyaret ediyor.
Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, adaların göçmen krizi sebebiyle büyük bir yükün altında olduğunu, bu gelişmenin başta Midilli olmak üzere tüm adalarda turizme büyük bir darbe indireceğine dikkati çekti.
Kuzey Ege Eyalet Başkanı Christiana Kalogirou, ada sakinlerinin endişelerine dikkati çekerek, tüm çözüm imkanlarının kullanılması çağrısında bulundu.
Hükümet partisi SYRİZA’nın Midilli Milletvekili Yorgos Pallis de AB komisyonunun reddettiği vize kolaylıklarının devam etmesi için gerekli her yolun deneneceğini ve ” henüz her şeyin bitmediğini” söyledi.
Uygulamanın kaldırılması turizm sektörüne darbe vuracak
Öte yandan ana muhalefet partisi ND, hükümetin pilot porgramı uzatabilmekten aciz olduğunu, bunun bedelini de ada sakinlerinin ve turizm sektörünün ödeyeceğini belirtti.
“Kapıda vize uygulaması iki ülkenin yararına bir uygulamaydı. İki ülkenin turizmcileri politikacılarla görüşüp, böyle bir kolaylık sağlamıştı. 2-3 günlüğüne adalara gelen Türk turistler hem tatil yapıp geziyorlar hem de ciddi anlamda ekonomik destek sağlıyorlardı” diyen ada esnafı, bu kararın turizmciyi ve yerel işletmecileri çok olumsuz etkileyeceğinin altını çiziyor. Turizmciler, söz konusu kararın Türkiye’den Yunanistan’a giden turist sayısını yarı yarıya azaltabileceğini söylüyor.
Hafta başında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen bölgesi dışında 3’üncü ülke vatandaşlarının, Ege’deki Türk sahillerinden 7 Yunan adasına kısa süreli ziyaretlerini kolaylaştıran ve 2012’den beri her yıl yenilenen ‘kapıda vize’ uygulamasını artık kabul etmeyeceğini Atina’ya bildirmişti.
Atina, 12 Şubat 2017
Anna Panagiotidou / Gazete İstanbul