Işık Üniversitesi

Dilan Hür

Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi

Vakıf üniversiteleri ile ilgili incelemelerimize devam ediyoruz. Şimdi ise Işık Üniversitesinin öğrencilere sağladığı imkânlar, akademik başarıları ve diğer olanaklarını sizlere aktaracağız.

Işık Üniversitesi, Feyziye Mektepleri Vakfı’nın 132 yıllık eğitim kültürüne sahip, fiziki altyapısı, sosyal olanakları ve bölüm seçenekleriyle bir kampüs üniversitesi. Işık Üniversitesi, bu yıl 10 bininci mezununu veriyor. Kâr amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi olan Işık Üniversitesi’nde öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı burs olanaklarından yararlanıyor.

Kampüsler

Işık Üniversitesinin İstanbul’daki kampüsü Maslak’ta bulunuyor. Maslak kampüsü toplam 14 bin metrekare kapalı alanıyla sergilere, konferanslara, üniversiteler arası çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapıyor. Şile Kampüsü ise 490 dönüm toplam bir alanda yaklaşık 74 bin metrekare kapalı alana sahip.

Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi Bahar Festivali

Bugün itibariyle Maslak Kampüsünde yaklaşık 3 bin, Şile Kampüsünde ise yaklaşık 4 bin olmak üzere 7 bin öğrenci eğitim görüyor.

Kampüs yaşamı

Işık Üniversitesinde öğrenciler 51 aktif öğrenci kulübü ile her alanda sosyalleşme olanağı buluyorlar. Öğrenciler; derslik, laboratuvarlar, kütüphane, açık-kapalı spor alanları, yemekhane ve kafeleri ile 7/24 kesintisiz hizmet görüyor. Kampüste; açık hava voleybol sahası, bisiklet parkları, futbol sahası, halı saha, masa tenisi alanları, dans salonları, satranç odası, 424 kişi kapasiteli spor salonu, fitness salonları, açık hava basketbol sahaları ve açık hava tenis kortu mevcut. Maslak kampüsünde de yarı olimpik yüzme havuzu öğrenciler tarafından kullanılıyor.

Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi mezuniyet töreni.

Bunun yanında uygun zamanlarını okuyarak geçirmek isteyen öğrenciler için özel koleksiyonlara da ev sahipliği yapan geniş bir kütüphane Işık Üniversitesinde öğrencilerin hizmetinde.

 

Akademik birimler

5 Fakültede 41 programıyla lisans, 2 Yüksekokulda 22 programıyla ön lisans, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde 31 yüksek lisans ve 6 doktora programıyla lisansüstü, Yabancı Diller Okulu ve Sürekli Eğitim Merkezi ile ön lisans programları ile lisans ve lisansüstü öğrencilere eğitim olanağı sağlanıyor. Işık Üniversitesi bünyesinde 250’ye yakın akademik kadro mevcut.

Çift anadal/yandal olanakları ve eğitim seçenekleri

Öğrencilere tamamen ücretsiz çift anadal ve yandal olanağı sağlanıyor. Çift anadalı tercih eden öğrenciler iki diplomayla mezun olabiliyorlar. Yandal tercihinde ise diplomaya ek sertifikayla mezun olabiliyorlar. Üniversitede, bölümler arası yatay geçiş, seçmeli ders havuzu ve birden fazla yabancı dil seçeneği bulunuyor.

Burs olanakları

Işık Üniversitesinde çeşitli ve geniş bir burs skalası mevcut. Her 100 öğrenciden 90’ı çeşitli oranlarda burslardan yararlanıyor.

Hazırlıkta 1+1, lisansta 4+1, öğrenci bunların üzerine bir de çift ana dal yaparsa +1 yıl daha burs olanağı mevcut.

Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi Kadın Voleybol Takımı

Tam burslu kontenjandan, Merkezi Yerleştirme sonucuna göre sıralamada ilk 2000’e girip Işık Üniversitesine yerleşen ve kayıt yaptıran öğrenciler Yüksek Onur Bursundan yararlanabiliyor. Bunun yanında Işık Üniversitesine kayıtlı ve Genel Not Ortalamaları 2,50’nin üzerinde olması koşuluyla öğrencilere, 9 ay süre ile yaşam giderleri için her yıl Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bir miktarda maddi destek sağlanıyor.

Tam burslu kontenjandan, Merkezi Yerleştirme sonucuna göre sıralamada 2001–10.000 içine girip Işık Üniversitesine yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere de Onur Bursu veriliyor. Ayrıca Onur ve Yüksek Onur Bursu kazanan ve Şile kampüsündeki programlara kayıtlı öğrenciler, Şile kampüsündeki yurtlarda ücretsiz kalabiliyorlar.

Onur Bursları dışında, lisans ve ön lisans programları için Işık Üniversitesine girişte sağlanan burs ve indirimler de bulunuyor. Bunlar arasında; %100 burs, %75 burs, %50 burs, %25 burs, %25 tercih indirimi gibi olanaklar da bulunuyor.

Bunlara ek olarak; Milli Sporcu Bursu, 1. ve 2. Lig Sporcu İndirimi, Okul Takımı İndirimi, FMV Işık Okulları İndirimi, Darüşşafaka Lisesi ve Şişli Terakki Lisesi Tercih İndirimi, Güzel Sanatlar İndirimi, Uluslararası Bakalorya İndirimi ve Çalışma Bursu gibi burs ve indirimler de bulunuyor.

 

Işık Üniversitesi
Işık Üniversitesi yurtları

Yurt olanakları

Şile kampüsünde kadın ve erkek öğrenciler için toplamda yaklaşık 1.500 öğrenci kapasiteli 18 yurt binası mevcut.

 

Yurt içi ve yurt dışı üniversitelerle ikili anlaşmalar

Işık Üniversitesinin 22 Avrupa ülkesinde, 88 kurumla 121 Erasmus+ anlaşması mevcut. Ayrıca ABD’de 4 kurum, Güney Kore’de 1 kurum ve Meksika’da 1 kurumun iki ayrı kampüsü ile anlaşma sağlanıyor. Sağlanan yurt dışı olanaklarının yanında, yurt içinde de öğrencilerin daha yolun başında kariyer planlamalarına etkin destek veriliyor. Öğrencilere, henüz okurken Işık Üniversitesi Kariyer Merkezi desteği ile kendi dallarında iş ve staj olanağı sağlanıyor.

 

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin