“Yurtdışına eğitime giden öğrenciler geri dönüyor” 

Yurtdışına eğitime giden Türk öğrenciler sayısı her geçen yıl artıyor. Araştırmalar, eğitim alan öğrencilerin büyük bir kısmının Türkiye’ye geri döndüğünü belirtiyor. 

Türkiye’de son yıllarda yaşanan beyin göçü sıklıkla dile getirilen sorunlar arasında. Bu durum Türkiye’nin geleceğine dair pek çok kesimde haklı olarak kaygı oluşturuyor. İngiltere İçişleri Bakanlığının ülkedeki öğrenci mobilizasyonuyla ilgili istatistik raporu incelendiğinde kısa dönem öğrenci vizeleri için yapılan başvuru listesinde Türkiye olduğu bildirildi.

Araştırmaya göre, Çin ve Rusya’nın ardından bir önceki yıla göre yüzde 12 ile en fazla artışın yaşandığı üçüncü ülke olarak görülüyor. Aynı şekilde Avustralya İçişleri Bakanlığı’nın da 2017 öğrenci vize başvurularına yönelik raporuna göre Türk öğrenciler listenin 9’uncu sırasında yer alıyor.

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Yönetim Kurulu Üyesi Rahmi Mesud Yılmaz konuyla ilgili, “İstatistikler incelendiğinde öğrenci vizeleriyle yurtdışına giden Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğunun eğitimleri sonrası geri geldikleri görülüyor. Öte yandan; Amerika, İngiltere, Kanada, Hollanda ve İrlanda’nın da aralarında bulunduğu ülkeler, üniversitelerinde yükseköğrenim gören öğrencilere eğitim sonrası koşulsuz olarak 1 yıl ile 3 yıl arası değişen sürelerde oturma izni ve çalışma izni vermektedir. Bu sürelerin sonunda iyi bir kariyer başlangıcı yapabilen öğrenciler süresiz oturma çalışma izni ve sonrasında o ülkenin vatandaşlığına uzanan ve çok da uzun sürmeyen bir sürece başlamış oluyorlar” dedi.

Rahmi Mesud Yılmaz, yurtdışında eğitimin iyi bir kariyer için çok önemli bir adım olduğunu belirterek, “Yurtdışında eğitim görmek hem ülkemizde hem de dünya genelinde iyi bir kariyerin olmazsa olmazı haline geldi ve giderek daha küresel bir nitelik kazandı. Farklı kültürler ve coğrafyaların genç öğrencilere kattığı vizyon ve deneyim de hemen herkesçe kabul edilen bir gerçek. Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları olarak Mart ayında düzenlenecek fuarlarımız öncesi katılımcılarımıza yaptığımız anketler ve yurtdışında iletişim halinde olduğumuz üniversite ve dil okullarından aldığımız geri dönüşlerde savlarımızı destekler nitelikte” ifadelerini kullandı.

Atlas Yurtdışı Eğitim Danışmanlığından Sinem Bayraktutan ise yurtdışında üniversite eğitimi almanın en hızlı yükselen sebebinin yurtdışında kariyere devam etmek olduğunu ve bu eğilimin birkaç yıldır sürekli yükseldiğini söyledi.

Turkcell İşe Alımdan Sorumlu İK Yöneticisi Hüseyin Kurt da yurtdışında okumanın öğrencilere sunduğu avantajların altını çizerken, kurum olarak yurtdışında eğitim görüp yeni mezun olan ya da kariyerlerine yurtdışında devam eden Türk vatandaşlarına dönük özel işe alım programlarının olduğunu ve tersine beyin göçü için çalıştıklarını ifade etti.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin