Tarihi manastırda zeytin hasadı başladı

Mardin’de bulunan tarihi Deyrulzafan Manastırı çevresinde bulunan 4 bin 500 zeytin ağacında hasat başladı. Deyrulzafaran Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Hiçbezmez, bölgenin en kaliteli zeytinin bu topraklarda yetiştiğini belirtti.

Mardin’de geçtiğimizi günlerde “Zeytin Gen Bahçesi” kurulan tarihi Deyrulzafaran Manastırı çevresinde zeytin hasadı başladı. Deyrulzafaran Manastırı Bakım Onarım ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Hiçbezmez, Harran Üniversitesi ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti. 4 bin 500 adet zeytin ağaçlarının olduğunu ifade eden Hiçbezmez, “Bu sene 20 ila 25 ton arasında bir hasadımız oldu. Yeni toplamaya başladık. Yarısını sofralık zeytin olarak işleyip gönderiyoruz. Yarısını da yağlık olarak ayırıp zeytinyağı haline getirip onu da piyasaya sürüyoruz. Üst düzey bir kalitemiz var. Zeytinyağı kalite ödülü aldık. Kalitemiz oldukça yüksek” dedi.

4 çeşit zeytinlerinin bulunduğunu anlatan Hiçbezmez, “Ayvalık, Gemlik, Domat ve yeni bir tırtırlı çeşidimiz var. Harran Üniversitesi ile birlikte bir çalışmamız oldu. Onlarla birlikte burada güzel bir gen bahçesi kurduk. Bütün bölgenin zeytinlerinin genlerini bulup, çoğaltıp inşallah bölgeye hayırlı bir iş yapmış olacağız. 4 bin 500 üzüm, 9 bin de badem ağacımız var. Manastırın etrafına meyve ağaçları da dikmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Hiçbezmez, yetiştirdikleri zeytini iç piyasaya ve İstanbul’da bulunan Süryani cemaatlerinin üyelerine sattıklarını da dile getirdi.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin