Polonya, ABD’den ülkelerine üs kurmasını istedi

üs kurmasını

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD Başkanı Donald Trump’a “Amerika’nın ülkemizde üsleri olmasının gerekli olduğuna inanıyorum” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda söz alan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda Trump ile enerji güvenliği, yeni enerji hatlarının inşası, askeri güvenlik konularında görüştüklerini belirtti. Rusya’nın Baltık Denizin’de inşaatına devam ettiği Kuzey Akım (North Stream) projesinin Avrupa’nın ve Polonya’nın enerji güvenliğini tehdit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Duda, sıvılaştırılmış Amerikan doğalgaz ithalatı başta olmak üzere enerjide gidilecek çeşitliliğin önemine dikkat çekti.

Trump’a Amerika’nın Polonya’da kalıcı askeri üsler kurma teklifinde bulunan Duda, “Amerikan askerlerinin Polonya topraklarında bulunmasından çok memnunum. Daha fazla Amerikan birliğinin olmasını isteriz. Ülkemizde Amerika’nın varlığı bizlere güvenliği garanti ediyor. Gerek ABD’nin çıkarları ve güvenliği açısından gerekse Polonya’nın çıkarlarına uygun olması açısından Amerika’nın ülkemizde üsleri olmasının gerekli olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.

Son 10 yıldır Kaliningrad ve çevresinde askeri hareketlilik olduğunu, Rusya’nın sistematik olarak bölgeye askeri yığınak yaptığını ifaden Duda, “2008 yılında Gürcistan’da bunun örneğini gördük, askeri açıdan genişleme o tarihten beri sürüyor, Rusya’nın uluslararası hukuku çiğneyen agresif davranışlarını bugün Ukrayna’da, Kırım’da, Donetsk ve Lugansk’da yaşananları görüyoruz. Orta ve Doğu Avrupa’nın güvenliği, yani özgür dünyanın güvenliği için ülkemizde ve bölgede Amerikan ve NATO güçlerinin olmasını istiyoruz” dedi.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin