Ortaokul öğrencileri Kaliforniya solucanı yetiştirdi

Kaliforniya solucanı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, Plevne Orta Okulu öğrencileri, sudaki kirliliği önlemek için “su mercimeği” ve organik gübre olarak “Kaliforniya solucanı” yetiştirdi. 

4006 TUBİTAK Bilim Destekleme Fuarı’nda projelerini sergileyen öğrenciler, birbirinden ilginç çalışmalarıyla takdir topladı. 8. sınıf öğrencisi Kübra Yorgancı, “Kırmızı Kaliforniya solucanları ile tamamen doğal ve kokusuz bir gübre ürettik. Biz iki faklı bitki üzerinden deney yaptık. Gübre koyduğumuz bitki, gübre koymadığımız bitkiye göre daha sağlıklı ve daha çabuk gelişti. Organik sebze ve meyve üretimini desteklemiş olduk. Bunları ticari maksatla yapanlar var. Biz ev ortamında yetiştirdik” dedi.

Dünyadaki azalan su kaynakları ve su kirliliğine dikkat çeken öğrenciler, suyu temizleme özelliği olan ve oksijen miktarını arttıran su mercimeği yetiştirilmesini tavsiye etti. Öğrenciler, “Artan su kirliliğine çözüm bulmayı hedefledik. Su mercimeği bataklık alanlarda 25 santigrat derecede yaşayan bir tür. Fotosentez yaparak her yeri kaplayabiliyor.  Aynı zamanda bulunduğu yerdeki suyun yüzde 95 oranındaki kirliliğini emebiliyor. Çevresindeki bitkilerden 2 bin 700 kat çinko ve demir kırıyor. Biz test aşamasında Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüttük. Çok kısa sürede suda yüzde 25 oranında temizlenme olduğunu gördük. Artan su kaynaklarındaki kirliliğin doğal yollardan önlenebilmesi için su mercimeği yetiştirilmesine dikkat çektik” diye konuştu.(İHA)

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin