Öğretmenler Haziran ve Eylül aylarında ‘Ahilik’ eğitimlerine alınacak

Kırşehir’de Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen programda konuşan Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, öğretmenlerin Haziran ve Eylül aylarında yapılan seminerlerde ‘Ahilik’ eğitimine tabi tutulacağını söyledi.

Ahiliğin meslek teşkilatlanması dışında dünyevi ve uhrevi bir sistemin adı olduğunu belirten Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan, “Ahiliğin merkezi Kırşehir’de Ahi Evran-ı Veli’nin hayat felsefesinin ne oranda anlaşıldığının araştırmalar sonrası aydın kesimlerle bildiklerini pekiştirmek için ahiliğin bilinmeyen yönlerinin öğrenilmesi açısından eğitim programları gerçekleştirilecek.

Kırşehir, Milli Eğitim Müdürü ile görüşmeler yapıldı. Öğretmenler Haziran ve Eylül aylarında yapılan seminerler döneminde Ahilik eğitimlerinden geçecekler. Kırşehir’de gazeteciler de Ahilik Araştırma Merkezinde bildiklerini pekiştirecekler, ahiliğin esnaf teşkilatlanması dışında bir teşkilatlanma olduğunu ise yapacakları yayınlarla kamuoyuna aktaracaklar. Ahilik, bir devlet felsefesi, bir medeniyet hareketi bir hayat tarzının adıdır. Özellikle bu noktaları gazeteciler aracılığı ile anlatalım istiyoruz” dedi.

“Atatürk’ün kaldığı konaktan Milli Mücadele Teşkilatlanmaları yönetildi”

Mehmet Sıtkı Beye ait olan 2007 yılında ise vakıflaşan şimdilerde ise Ahilik Araştırma Merkezi olarak kullanılan konaktan milli mücadele döneminin yönetildiğini anlatan öğretim görevlisi Kazım Ceylan, “Konak, 1919 yılında yapılmış. Mustafa Kemal Paşa Kırşehir’e geldiğinde o dönemlerde Vergi Dairesi Müdürü olan Mehmet Sıtkı Bey tarafından yaptırılmış ve Kırşehir’in en gözde konağı olarak biliniyor.Mehmet Sıtkı Beyin kızlarından olan torunları ile görüştüm. Bana dediler ki; ‘Milli Mücadele döneminde Atatürk’ün misafir edildiği ev burası’ O dönemlerde başka alanlarda da Kırşehir’de Milli Mücadele yönetiliyor. Mucur İlçesinde de o zamanlarda Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş. Kırşehir’de dernekleşme faaliyetleri olmuş. İlerleyen süreçlerde Hacıbey Konağından milli mücadele idare edilmiş dersek yanlış olmaz” diye konuştu.

“Ahilik yıllarca meslek teşkilatlanması olarak anlatıldı”

Ahiliğin merkezi Kırşehir başta olmak üzere sadece meslek teşkilatlanması olarak anlatıldığını ifade eden Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, “Bizlere yıllar yılı sadece bir meslek teşkilatlanması olarak anlatıldı.

Ahilik, imanın amele dönüşmesi Anadolu’nun vatanlaşması Osmanlıların cihan devleti olmasını sağlayan dünyevi ve uhrevi bir sistemdir.

Ahilik esaslarını Kur’an dan alan sistemdir. Kur’an-ı Kerimde yardımlaşma, infak, işini iyi yapma ile ilgili birçok ayet vardır. Peygamber efendimiz ise bu ayetleri sözlü olarak halka aktarmıştır. Sonradan ise bu konular üzerine çalışmalar yapan âlimler ise 740 kural belirlemişlerdir.

Ahiliğin 740 kuralı olmuştur. Bu kurallardan 124’ünü yaşarsanız da bu dünyanızı kurtarırsınız. 740 kuralı peygamberler ve evliyalar ancak yaşayabilirler. Su içmekten yemek yemeğe, temizlik yapma çarşıda-pazarda gezmeye kadar hatta hasta ziyaretlerine kadar esaslar belirlenmiştir ”ifadelerini kullandı.

“Ahilikte liyakat esaslı seçimler vardır. Ahiler nitelikli demokrasi uygulamıştır”

Ahilerin liyakatli seçimlerle işbaşlarına geldiğini anlatan ve Ahi Evran döneminde nitelikli demokrasinin uygulandığını bildiren Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ahi Baba, ahi şeyhi veya işçi başı seçimlerinde gösterilen ehil insanlar arasından ahilerce seçilir. Bu durum ise nitelikli demokrasinin ilk defa uygulanmasıdır. Ahi Evran Üniversitesine Ahilik dersleri konuldu. Öğrenciler, ahiliği içselleştiriyorlar sonra mezun olurken bütün öğrenciler, ahilik yemini ederek mezun oluyorlar.”

Mezun olan öğrencilerin ahilik yemini ise şöyle:
“Bismillahirrahmanirrahim. Ahiler diyarında Ahi Evran Üniversitesi mezunu olarak ‘Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ ilkesine bağlı kalarak çalışmayı ibadet sayan bir anlayışla hakkın rızasını gözeterek halka adalet ve merhametle hizmet edeceğime ahilik ahlakına uyup görevimi en iyi şekilde yapacağıma ahiliğin temel değerleri olan çalışma, akıl, ilim ve ahlak esaslarına bağlı kalacağıma helalinden kazanıp haram lokma yemeyeceğime ahiliğin gayesi olan nizamı âlem idealine bağlı kalacağıma vatanın ve milletin çıkarlarını üstün tutacağıma devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü için çalışacağıma Allah’tan başka hiçbir şeye kulluk etmeyeceğime namusum, şerefim ve bütün mukaddesatım üzerine yemin ederim.”

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin