Milli Savunma Bakanı Işık: “PYD/YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi Türkiye için kırmızı çizgidir”

PYPYD/YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi Türkiye için kırmızı çizgidir

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD’nin Türkiye’ye gerek başkan düzeyinde, gerek savunma bakanı düzeyinde, gerekse genelkurmay ve askeri düzeyde söz verdiğini belirterek,”‘Evet YPG/PYD Münbiç’ten çekilecek’ dediler. Bugüne kadar sözlerini tuttuklarını söyleyemeyiz ama Türkiye için bu bir kırmızı çizgidir” dedi.

Bakan Işık dün gece özel bir televizyon kanalına konuk olarak açıklamalarda bulundu. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan bakan Işık, 2017’nin Avrupa’da seçim yılı olduğunu kaydederek “Avrupa’da uzun süredir aşırı uçların güçlenmesi devam ediyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa politikasını etkileme noktasına geldi. Onların da seçim propagandasında en fazla kullandığı konulardan biri Türkiye karşıtlığı. Türkiye karşıtlığını iç siyasetlerinde kıllanınca, merkez partiler de bu tuzağa düştü.” şeklinde konuştu.

Antalya’da devam eden üçlü genelkurmay başkanları toplantısı hakkında açıklamalarda bulunan Işık, “Genelkurmay Başkanımız bu akşam döndü. Yarın onunla görüşeceğiz ama ana konumuzun Suriye olduğunu biliyoruz. Böyle bir coğrafyada koordinasyonun yol kazalarının olmaması, ülkeleri karşı karşıya getirecek telafisi imkansız gelişmelerin olmaması için güçlü bir koordinasyona ihtiyaç var. Orada değerlendirildiğini biliyorum” ifadelerini kullandı.

“PYD/YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi Türkiye için kırmızı çizgidir”

Işık, Menbiç harekatının detayları hakkında yöneltilen bir soru üzerine şu cevabı verdi:
“Menbiç, çok büyük oranda Arap nüfusun yaşadığı ve orada kesinlikle PYD’nin bulunmaması gereken bir yer. PYD/YPG buraya gelince, ‘Bu kantonları birleştirme girişimidir, bunu biz asla kabul etmeyiz’ dedik. Bunun üzerine ABD, Türkiye’ye gerek başkan düzeyinde, gerek savunma bakanı düzeyinde, gerekse genelkurmay ve askeri düzeyde söz verdi. ‘Evet YPG/PYD Menbiç’ten çekilecek’ dediler. Bugüne kadar sözlerini tuttuklarını söyleyemeyiz ama Türkiye için bu bir kırmızı çizgidir.”

 

“Birileri inatla Türk Silahlı Kuvvetlerini siyasi tartışmalara sokmaya çalışıyor”

Bakan Işık, “Karargah Rahatsız” manşetiyle yayınlanan haber hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Bu manşet kesinlikle kabul edilemez. Bunun iyi niyetli olmadığı yönünde kamuoyu hemfikir. Bizim en çok üzüldüğümüz nokta, birileri inatla Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) siyasi tartışmalara sokmaya çalışıyor. Bunu yaparken de sanki TSK’da huzursuzluk varmış gibi hava oluşturmaya çalışıyorlar. TSK’yı siyasete çekme gayretinin, zaman zaman oluşan cuntaların siyasete müdahale etmesinin Türkiye’ye neler kaybettirdiğini bilmeyen yok. 60 darbesinin, 71 muhtırasının, 80 darbesinin, 28 Şubat sürecinin, 27 Nisan bildirisinin Türkiye’ye ne kadar ağır faturalar ödettiğini biliyoruz. Bizim bilmediğimiz, asıl faturayı ödeyen de Türk Silahlı Kuvvetleri oldu. Bunu görüp de TSK’yı siyasi tartışmaların tarafı yapmaya çalışmak ‘Bu ordu bizim ordumuzdur’ diyen vatandaşın yapacağı iş değil. Ben Milli Savunma Bakanı olarak her gün askerlerimizle görüşüyorum. Asker, bütün gücüyle Fırat Kalkanı’na, terörle mücadeleye, FETÖ’yle mücadeleye odaklanmış, siz bunları görmüyorsunuz, efendim ‘Karargah rahatsızmış’ yok efendim. Bu askere yönelik büyük bir bütandır. Belli ki birileri TSK’yı hazmedemiyor.”

“Terörle mücadele ve Fırat Kalkanı Harekatı sürerken, bedelli gündemimizde yok”

Bedelli askerlik ve profesyonel askerlik konusundaki sorulara açıklık getiren Işık, “Kanunen tecil hakkı olanlara yapılıyor. Makul mazereti olmayanların askerlik ödevini yerine getirmesi gerekiyor. TSK adım adım profesyonel orduya geçiyor. Bundan 10 yıl önce subay ve astsubayın dışında uzman çavuşlar vardı, şimdi uzman erbaş ve usta er var. Bu süreçte TSK’nın yükümlü ere ihtiyacı var. Bunu mağduriyet olarak görmek doğru değil. Bu bir hak ve görevdir, yapılması gerekiyor. Şuana kadar 2 milyon 800 bin kişinin meşru sebeplerden dolayı askerliğini tecil ettirdiğini kamuoyu biliyor zannediyorum. Bakaya sayısı da 450 bin civarında bu durumdakilerin vatani görevlerini yerine getirmeleri önemli. Şu anda terörle mücadele sürüyor, bir taraftan Fırat Kalkanı Harekatı yapılıyor. Böyle bir durumda bedelli gündemimizde yok” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin