Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali Başlıyor

Merkezefendi

Mesir macununun mucidi ünlü hekim Merkezefendi adına düzenlenen 19’uncu Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali başlıyor.

Bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Zeytinburnu Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali, 30 Haziran Cumartesi günü saat 18.00’da Merkezefendi Cami yanında gerçekleştirilecek Mesir Macunu Şöleni ve Geleneksel Tıpta Hamam Sergisi ile başlıyor. Havadan mesir macununun saçılacağı festivalde binlerce kişiye 41 çeşit baharattan hazırlanan, birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ve tamamlayıcı (geleneksel) tıbbın ilacı olarak kabul görmüş mesir macunu dağıtılacak.

Dokuz gün sürecek festivalde, her gün saat 14.00’da Yenikapı Mevlevihanesi, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, Merkezefendi Kabristanı ve Külliyesi, Mimar Sinan’ın inşa ettiği Merkezefendi Hamamı ve Topkapı Surları gibi Zeytinburnu’nun tarihi ve mistik mekanları, otobüslerle düzenlenecek ücretsiz Kültür Gezileri ile tanıtılacak. Her gün farklı bir etkinliğin yer alacağı festivalde ayrıca Şeyh Çelebi’nin eserlerini bestelediği tarihi mekanlardan biri olan Nağmedar’da, sanatseverleri kanun, ut ve kemane eşliğinde icra edilen Türk sanat ve tasavvuf müziği dinletisi bekleyecek.

Konserler ve çeşitli etkinlikler olacak

İmera’nın açılış konseriyle başlayacak olan festivalde Orhan Hakalmaz, Esat Kabaklı, Bekir Ünlüataer, Zekeriya Ünlü ve Sıra Gecesi Grubu, Burhan Şaban, Göksel Baktagir, Eda Karaytuğ gibi sanatçılar sahne alacak. Çocuklar için gün boyu illüzyon, akrobasi ve jonglör gösterisi yapılacak. Hüseyin Goncagül’ün birbirinden farklı şovlarıyla eğlenecek olan çocuklar Hacivat-Karagöz, Nasrettin Hoca “Ye Kürküm Ye”, Keloğlan “Hayırcı Baba”, İbişle İnteraktif ve Orta Oyunu “Tuzsuz Deli Bekir” gibi ücretsiz açık hava tiyatro oyunlarıyla da keyifli dakikalar geçirecek.

Yöresel yemek yarışması yapılacak

Merkezefendi’deki festival alanına gelmek isteyenler, akşam saat 18.00’da 15 Temmuz Meydanı’ndan Merkezefendi’ye kalkan ücretsiz servislerden yararlanabilecek. Festivalde 4 Temmuz Çarşamba günü ise saat 14.00’da ev hanımları için düzenlenen ödüllü “Yöresel Yemek Yarışması” yapılacak.

5 Temmuz Perşembe günü saat 19.00’da İstanbul Bilim, Sanat, Kültür ve Eğitim Derneği Sema Topluluğu, Yenikapı Mevlevihanesi’nde izleyicilere unutamayacakları Sema Ayin-i Şerifi düzenleyecek. Aynı günün akşamı saat 20.30’da ise festival alanında ünlü hekim Merkezefendi’yi Anma Gecesi düzenlenecek.

Seminer ve atölyeler düzenlenecek

6-7 Temmuz günleri Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yenikapı Mevlevihanesi’nde Sağlık Tarihi ve Müzeciliği, akademisyenler tarafından çeşitli sempozyumlarla ele alınarak, sağlık konuları müzecilik tarihi üzerinden katılımcılara anlatılacak.

700 çeşit bitki türünün koruma altına alındığı Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde ise dokuz gün boyunca Fermente Mutfak, Gıda Ormanı, Cilt Nem Maskeleri, Duyarlı Bahçe, Çiğ Pasta, Coğrafi İşaretler, Ekolojik Baskı, Şifalı Mantarlar, Üzümsü Meyveler, Doğada İlkyardım, Bostan Tasarımı, Gıda Katkıları ve Koruyucular, Koku Kutusu, Bağırsak Florası ve Beyin, Biyolojik veya Entomolojik Gözlem ve Şifalı Tuzlar gibi konular üzerine uygulamalı atölyeler düzenlenerek sağlıklı yaşamın faydaları aktarılacak. Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde çocuklar için Bitki Tualleri, Yaz Meyvelerinden Çiçekli Salata, Tangram, Kilden Gezegenler, Doğa Çantası, Bahçıvan Şapkası, Abeslang Yapboz ve Doğal Oyun Hamuru gibi atölyeler de düzenlenecek.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin