Köylünün ‘sağım kalitesindeki sütü halka ulaştırma’ hayali gerçek oldu 

Stratejik Pazarlama Uzmanı Melek Bulut, her köylünün sağım kalitesindeki sütü halka ulaştırma hayalinin Çankaya Bala Haymana Süt Üreticileri Birliği’nin projesiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Ankara’da hastalıktan ari aile işletmelerinin sayısının artırılması ve çiğ süt satışı projesinde pazarlama yöneticisi olarak görev alan Melek Bulut, sağım kalitesinde sütü tüketiciye ulaştırmayı hedefleyen yetiştiricilerin bu hayallerinin proje kapsamında gerçekleştirildiğine dikkat çekti. “Sütün en kaliteli anı hayvanın memesinden çıktığı an” diyen Bulut, buna ‘sağım kalitesinde süt dediklerini’ ifade ederek, bu kalitenin bozulmaması için sütün anında soğutulması ve saat içinde yağı çökmeden ve soğukluğunu kaybetmeden halka ulaşması gerektiğine dikkat çekti.

10 yıl hayvancılık alanında çalıştığını, bu süre zarfında yetiştiricilerden gelen birçok projeye tanık olduğunu belirten Bulut, “Karşılaştığım en ilginç proje sağım kalitesinde sütü tüketiciye ulaştırmayı hedefleyen yetiştiricinin her mahallede 3-5 hayvanlık ağıl projesiydi. Çankaya Bala Haymana Süt Birliği Süt Otomatlarında hastalıktan ari süt satışı ile bunun gibi düşünen yetiştiricilerin hayalini gerçekleştirmiş oldu” dedi.

Sağım kalitesinde süt 

Proje kapsamında sütün köylüden halka yolculuğu konusunda bilgi veren Melek Bulut, “Sütler sağımın hemen ardından karıştırıcılı soğuk hava tankları aracılığıyla soğutuluyor. Soğuyan sütler buharlı makinelerle yıkanan krom güğümlere dolduruluyor. Süt dolu güğümler soğuk hava araçlarıyla sütü otomatlarına 2 saat içinde taşınıyor. Otomatlar sütü 4 derecenin altında soğuk tutmasının yanı sıra karıştırıcılar sayesinde yağın çökmesinin de önüne geçiyor. 24 saat içinde satılmayan sütler otomatlardan alınıyor ve yerine yeni süt yükleniyor. İşin özü yetiştiricinin hayali olan sağım kalitesindeki sütü halka bu proje ile ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Yağı çöken ve soğuk zinciri kırılan sütün kalite kaybına uğrayacağına dikkat çeken Bulut, “Köy kökenliler bilir, köyde kaldıkları zaman yaptıkları yoğurt ile köyden eve getirdikleri yoğurt arasında bir kalite kaybı olur. Çünkü süt sağımdan hemen sonra soğutulmaz ve yağının çökmesi engellenmezse her geçen zaman kalite kaybı yaşar. Zaten soğutulmaması demek mikrobiyolojik yükün artması, somatik hücre sayısının artması demek. Biz kurduğumuz soğuk zincir ile sütün kalitesini en süt düzeyde koruyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin