Kemik sağlığınız için maydanoz tüketin

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, maydanozun çok düşük kalorili bir besin olduğunu ifade ederek, “Kemik sağlığınız için maydanoz tüketin” dedi.

Maydanozun yağsız oluşu ve çok düşük sodyum içermesi ile kalp dostu, kolesterol ve kan basıncının kontrol altında olduğu diyetlerde kullanımının uygun olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Maydanozun birçok hastalığa karşı faydalı olduğunu dile getiren Yıldırım, kemik sağlığı için maydanoz tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Güçlü kemikler için gerekli olan K vitamininin maydanozda bulunduğunu belirten Yıldırım, ”2 yemek kaşığı maydanozda 125 mikrogram K vitamini vardır, erkekler en az günlük 120 mikrogram ve kadınlar da en az 90 mikrogram K vitamini almalıdır. Sağlıklı bir diyetin parçası olarak maydanoz yemek, günlük alınması gereken A vitamini, C vitamini, folik asit, kalsiyum, demir ve potasyumu karşılamaya yardımcı olacaktır. Düşük K vitamini alımı yüksek kemik kırıklıkları ile ilişkilidir. K vitamini kalsiyum emilimini arttırıp, idrarla kalsiyum atımını azaltır. Bu sayede kemik sağlığını iyileştirir” dedi.

Maydanozun ayrıca göze de faydalı olduğunu belirten Yıldırım, ”Maydanoz lutein ve zeaksantin olmak üzere 2 çeşit karotenoid içerir. Bu iki antioksidan ışığın zararlı dalga boylarından gözün retina kısmını korur, bu sayede hem katarakt başlangıcını azaltmaya yardımcı olur hem de makula dejenerasyonu (sarı nokta) oluşum riskini azaltır” şeklinde konuştu.

Maydanoz tüketirken dikkatli olun

Maydanoz tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini de belirten Yıldırım, ”Maydanoz suyu çok güçlüdür, tek başına tüketilmemesi gerektiği gibi içiliyorsa günlük 30 ml’yi geçmemelidir. Daha önce hiç detox yapmamış bireyler özellikle dikkat etmelidir. Hamile kadınlar kesinlikle maydanoz suyu içmemelidir. Maydanoz oksalit asitten yüksektir, böbrek taşı olanlar kullanmamalıdır. Maydanoz yüksek kalsiyum içeren besinlerle birlikte kullanılmamalıdır, içerdiği oksalik asit kalsiyumu bağlayarak inorganik hale getirir, vücutta kullanılmasını engeller. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar K vitamini içeriğinden ötürü maydanoz tüketmemelidir. Diüretik ilaç kullananlarda fazla miktarda maydanoz almamalıdır. Vücuttan fazla miktarda su kaybetmek baş dönmesi ve kan basıncı düşüklüğüne neden olabilir” dedi.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin