İBB yönetiminin 1. yılında hayata geçirdiği çalışmalar

Fotoğraf: İBB

İBB 1 yıllık çalışmalarını Gazeteistanbul’a açıkladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir önceki yönetimden görevi kasada kalan 7 milyon lira ve vadesi geçmiş 6 milyar TL’lik borçla aldığı, Temmuz ayında kullanılması gereken 1 milyar liranın seçim öncesinde bir hafta içinde bitirildiği tespit edildiği, ilk olarak 6 milyarlık borç ödendiği, İBB’ye iş yapan alacaklı müteahhitler ile belediye şirketlerinin sigorta ve vergi borçlarını kapatmak için 1 milyar 525 milyon lira ödendiği, İBB’nin yaklaşık 10 milyar TL olan finansman açığı 7.6 milyar liraya kadar düşürüldüğü, ardından ise ulaşım yatırımlarını değerlendiren İmamoğlu ve ekibi, 2 yıldan uzun süre durdurulan 8 metro hattında henüz başlangıç aşamasındayken durdurulmuş 4 metro hattının çalışmalarının yeniden başlattığı, geçmiş dönemde inşaatı duran işe başlanılmayan diğer metroların da tünel güçlendirmeleri yapıldığı öğrenildi.

Deprem toplanma alanları belirlendi

İstanbul’u sarsan 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından, büyük kısmı imara açılan deprem toplanma alanlarının yerine İstanbul’un merkezi ilçeleri başta olmak üzere 859 yeni deprem toplanma alanı tespit edildi. Topkapı’daki İETT Garajı da bu alanlardan biri olarak belirlendi. Yapımları durma noktasına gelen Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nda çalışmalar ve test sürüşleri tamamlanmak üzereyken Koronavirüs nedeniyle ertelendi. Başkan İmamoğlu, testlerin tamamlanması için 90 güne daha ihtiyaç olduğunu açıkladı. 19 Mayıs’ta hizmete alınması planlanan bu metronun Ekim ayında hizmete girmesi bekleniyor. Yine yapımı durma noktasına gelen ve bazı noktalarda çökmelerin yaşandığı Eminönü-Alibeyköy Tramvayı’nda kazık çakma ve yeniden ray döşeme çalışmaları ise sürüyor. Hedefleri ise  hattı yılsonuna yetiştirmek olduğu yönünde.

İstanbul’da ilk kez 24 saat kesintisiz toplu ulaşım dönemi başladı

Adalar Hattı’na da 24 saat ulaşım imkânı olduğunu belirten İBB,  Başkan İmamoğlu’nun seçim vaatleri arasında bulunan toplu taşımada öğrenciye indirim sözü de yerine getirildi bilgisi verildi.İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önerisiyle 50 TL’ye indirilen en ucuz aylık öğrenci kartı uygulaması, liseyi bitirip üniversite sınavına girmiş ancak kazanamamış öğrencileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Ayrıca, öğretmenler için uygulanan indirimli ulaşım hakkı, “ücretli öğretmenlere” de tanındı.

Süt içmeyen çocuk kalmasın

Sadece dini bayramlarda yüzde 50 indirimli olan toplu taşıma, milli bayramlar da dahil edilerek tamamen ücretsiz hale getirildiği, Yuvamız İstanbul projesi kapsamında 18 kreş ihale edilerek yapımına başlandığı, bunlardan 14’ünün ise tamamlandığı, açılış için salgın sonrası beklendiği öğrenildi. 100’e yakın yeni kreş yeri için İBB Meclisi’nden kararın ise çıkartıldığı ve  projeler hazırlandığı öğrenildi. Bölgesel İstihdam Ofisleri projesini hayata geçiridiği, ofisler 4 bine yakın İstanbulluya iş bulunduğu bilgiler arasında. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul’un atağa kalkması için İstanbul Yatırım Ajansı kurulduğu; Ajans, İstanbul ve Türkiye’nin ekonomik, insani kalkınmasını mümkün kılacak çalışmalara başlanıldığı, İstanbul İstatistik Ofisi kurularak, İstanbul’la ilgili tüm istatistiklerin bir çatı altında birleştirildiği, Kurumlar arası veri koordinasyonu sağlandığı öğrenildi. Teknik altyapısı yüksek, akademi ile işbirliği içinde veri üretilecek bir modellerin oluşturulduğu böylece, İstanbu’un  en doğru verileri derlenerek analiz edilmeye başlandığı, bu da hizmet ederken karar alma mekanizmalarına veriye dayalı yönetim imkânı sunduğu öğrenildi. İstanbul’da yaşayan 30 bin üniversite öğrencisi için yıllık 3 bin 200 TL eğitim yardımı verilmeye başlandığı, süt içmeyen çocuk kalmasın sloganıyla Ekim ayında başlatılan Halk Süt projesiyle, İstanbul’un 39 ilçesinde, ihtiyacı olan tüm ailelere (100 bin çocuk) aylık 8 litrelik süt yardımında bulunulduğu,  Şehit, yetim, öksüz ve engelli çocuklara yardım yapıldığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla, yetim, öksüz, engelli ve şehit çocuklarına tek seferde verilen 250 TL’lik yardım 300 TL’ye yükseltildiği, bir seferde karşılıksız verilen 300 TL’lik yardımdan İstanbul genelinde tespit edilen 95 bin öğrencinin de yararlandığı bilgilerine ulaşıldı.

Satılamayan mahsuller satın alınarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacak

İstanbul’da tarımsal üretim seferberliği başlatan İBB, şehrin köylerinde bilimsel yöntemlerle belirlenen 5 ürünün üretimine başladı. Bu kapsamda üreticilere tohum, fide, sulama, ilaç, gübre desteği ve alım garantisi verildi. İBB, İstanbul’daki çiftçilere ücretsiz sebze fidesi dağıttı. Toplam 3,5 milyon fide üreticiyle buluşturuldu. Verilen fidelerle, tarımsal üretimde çiftçilerin maliyeti, önemli ölçüde azaltıldı. Aynı zamanda satılamayan ürünlerin, İBB tarafından hal fiyatları üzerinden alımı da garanti ediliyor. İstanbul’un iyi tarım ürünleri İstanbullu ile buluşacak. Satılamayan mahsuller satın alınarak ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacağı öğrenildi.

Adala’da atlar özgür bırakıldı

Adalar’ın kanayan yarası faytonları satın alan ve ihtiyaç sahibi faytonculara işveren İBB, atları da satın alarak özgür bıraktığı, çevreci elektrikli araçla taşıma sistemine geçildiği, Büyük İstanbul Otogarı’nı da  (Esenler) devralınarak baştan aşağıya temizlendiği ve yenilendiği güvenli ve sistemli hale getirildiği öğrenildi.

Kemerburgaz Kent Ormanı’nın tamamlandığı ve halka açıldığı, ikinci etap çalışmalarının ise sürdüğü, Hacısoman’da atıl halde duran 1 milyon metrekarelik koruda düzenlemeler yapılarak Atatürk Kent Ormanı olarak 19 Mayıs’ta İstanbulluların kullanımına açıldığı bilgisine ulaşıldı.

İETT 130 yeni otobüs aldı

Otobüs A.Ş’den 23’ü dizel,107 adeti CNG’li olmak üzere toplamda 130 otobüs alınarak hizmet vermeye başladı. Otobüsler vatandaşların talepleri doğrultusunda en ihtiyaç duyulan bölgelerde seferlere başladı. Taksim ve Bakırköy meydanları, Haliç Kıyıları ile Kent Mobilyaları ve Oyun – Rekreasyon Ürünlerinin İstanbullularla birlikte yeniden tasarlanması için Kentsel Tasarım Yarışması düzenlendi. Projeler Mayıs ve Haziran ayında netleştirilerek uygulamaya konulacak. Durma noktasına gelen onlarca fen işleri ve altyapı yatırımlarına yeniden başlandı.  Çok büyük bir çevre yatırımı olan İBB Eyüpsultan Atık Yakma ve Elektrik Üretim Tesisinin ilk kısmı yıl sonunda hizmete alınacak. Tesiste Aralık ayında 1 hat, 1 buhar kazanı üzerinden beslenen 1 jeneratör ve 1 türbin ile devreye girecek. Tesisin tam kapasite ile üretime geçirilme tarihi ise 2021 yılının ilk çeyreği olarak planlanıyor. Günlük 3 bin ton evsel atık yakılacak olan tesiste 350 bin hanenin veya 1,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik üretilecek. İstanbul’un atıklarının yüzde 15 i bertaraf edilecek. Günlük 150 ton kapasiteli Biyometanizasyon Tesisi’nde ise kaynağında ayrı toplanmış organik atıklardan biyogaz ve sıvı gübre üretileceği öğrenildi.

Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu Restorasyonu, 2022 yılına yetiştirilecek.

Binanın özgün kısımlarının korunarak, çağdaş bir tiyatro sahnesi ve salonu barındıracak biçimde yapının restorasyonunun gerçekleştirilmesi ve bu yolla, tarihi misyonuna uygun biçimde İstanbul’un kültür ve sanat hayatına katkıda bulunmaya devam etmesi amaçlanıyor. İşe alımlarda referans yerine liyakat sistemi esas alındı. İhtiyaç duyulan alanlarda yapılan alımlar, kariyer.ibb.istanbul sitesi üzerinden yapılan başvurulardan liyakat esasına göre bir kurul tarafından gerçekleştiriliyor. Belediyelerle birlikte hareket etmek için ortak masalar kuruldu. Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki 39 ilçe belediyesi ile sorunların çözümü için ortak masa kurma vaadini de hayata geçirdi. İmamoğlu, parti ayrımı yapmadan tek tek ilçeleri ziyaret etti. Bölge bölge toplam 10 ortak masa kuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Aralık ayında İBB Meclisi’nde kabul edilen 2020 Yılı Bütçesi 25,9 milyar TL. olarak planlandı. Öncelikli yatırım payının ulaşım ve metroya ayrıldığı bütçede, yatırımların 5,5 milyar TL. artırılması ise hedefler arasında olduğu ifadeleri kullanıldı.

Maltepe’ye özel projeler var

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Maltepe Sahil Dolgu Alanı’nın, kara kısmındaki tesislerle entegre olacak şekilde bölgeyi ayrı bir cazibe merkezi haline getirecek olan Su Sporları Merkezi projesinin çalışmaları ise devam etmekte olduğu, Maltepeliler ve tüm İstanbulluların, en iyi şartlarda spor yapması için pandemi sürecini de değerlendirerek,  sporla ilgili tüm altyapılar gerçekleştirilmeye çalışıldığı, büyük bir alana sahip olan Maltepe Orhangazi Parkı’nda; futbol, basketbol ve dinlenme alanları yeniden düzenlendiği, şu anda da 4 adet tenis kortu yapılmakta olduğu, Ortada çift taraflı 750 kişilik izlenilebilirli tribün inşaasının ise  devam ettiği, ana kort dışındaki 4 kort, yılın 365 günü yaz-kış kullanılacak şekilde açılır-kapanır hale geleceği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Su Sporları Merkezi’nin de hayata geçmesi ile söz konusu bölgeyi kara ve su alanlarını entegre olacak şekilde bir spor merkezi haline dönüştürmeyi amaçlamakta olduğu, Maltepe’den başlayarak Minibüs Yolu üzerinden Kadıköy’e kadar tramvay olacak şekilde bir raylı sistem projesinin, Ön Proje ve Ön Fizibilite Çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacağı, Söz konusu bölgede, Havaray projesi ise şu an İBB’nin gündeminde bulunmamakta olduğu bilgisi verildi. Ayrıca, Maltepe merkezde; fizibilite çalışması başlayacak olan tramvay projesi ile birlikte değerlendirilmesi düşünülen bir altgeçit (dal-çık) projesi planlanlandığı, 360 metre uzunluğunda olacak söz konusu projenin, Mimar Sinan Caddesi ile Feyzullah Caddesi arasında yapımı düşünüldüğü öğrenildi.

 

Haber: Gazeteistanbul.com

 

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin