Hollanda ‘koalisyon’ dedi

Hollanda 'koalisyon' dedi

Türkiye ile diplomatik gerilim yaşayan Hollanda dün genel seçimler için sandık başına gitti. Yaklaşık olarak 13 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Hollanda’da TSİ ile 23.00’te sandıklar kapandı.

150 milletvekilini seçmek üzere oy veren Hollandalı seçmenlerin, 2012’deki genel seçimlere göre daha yüksek katılım sağladıkları bildirildi. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre; Başbakan Mark Rutte’nin Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) 31 sandalye ile sandıktan ilk sırada çıktı. Rutte seçimlerden birinci parti çıksa da bir önceki seçimlere oranla 10 sandalye kaybetti.

Irkçı lider Geert Wilders’ın Özgürlük Partisi (PVV) 2012’ye göre parlamentodaki sandalye sayısını 4 artırarak 19’a yükseltti. Seçim sonuçlarına göre en çok kaybı 2012 seçiminde 38 sandalye elde ederek hükumet ortağı olan Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) yaşadı. PvdA bu defa 9 milletvekili çıkarabildi. Parlamentoda 4 vekili olan Yeşiller ise 16 sandalye kazandı. CDA 19, D66 19, GL 16, SP 14, Denk 3 olarak ortaya çıkan sandalye dağılımına göre 16 sandalye ile Sosyalist ve İşçi Partisi’nden daha iyi bir sonuç elde eden Yeşiller, koalisyon görüşmelerinde kritik parti olacak.

Yabancı ve İslam karşıtı Wilders ile koalisyon kurma ihtimalini daha önce reddeden Başbakan Rutte, hükumet kurmak için diğer 3 parti ile koalisyon yapmaya mahkum görünüyor. Ortaya çıkan sonuçlara göre hiç bir parti tek başına hükumet kuramıyor. Hükumetin en az 4 partili bir koalisyon tarafından kurulması öngörülüyor.

Resmi sonuçları 21 Mart’ta açıklanacak.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin