Elektromanyetik kirlilikle mücadelede iş birliğine davet etti 

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Elektromanyetik Alan Kirliliği (EMK) izleme projesinin Bursa genelinde yapılması ve insan sağlığının önemi için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni iş birliğine davet etti. 

Nilüfer Belediyesi’nin Elektromanyetik Alan Kirliliği İzleme projesinin 2017 ölçüm sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Halk sağlığı açısından gerçek ve somut bir tehdit oluşturan elektromanyetik kirlilik konusunda hala bir mesafe alınmadığını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Günümüzde karşı karşıya kaldığımız elektromanyetik kirliliğin en açık kaynakları olarak görülen baz istasyonları ve yüksek gerilim hatları üzerinde yürüttüğümüz çalışmalar Türkiye’ye örnek teşkil edecek.

2010 yılından bu yana, yaklaşık bin 900 ölçüm gerçekleştirdik. 2017 yılında ise 257 vatandaşın evinde baz istasyonu ve yüksek gerilim kaynaklı elektromanyetik radyasyon ölçümü yapıldı. Projedeki, baz istasyonları için yapılan EMR ölçüm değerleri web ortamına aktarıldı. Nilüfer’deki elektromanyetik kirlilik seviyesi hakkında Google Maps üzerinden topluma açık bilgilendirme platformu hazırlandı. İsteyen herkes ölçüm değerlerini http://www.radyasyonolcumu.com/bursa_nilufer_baz_olcum sayfasından görebilir” diye konuştu.

Yapılan bu çalışmalarda elektromanyetik kirliliğin evlerimizde Avrupa ortalamasının üstünde olduğunun bir kez daha ispatlandığını belirten Başkan Bozbey, “Bütün bu bilimsel araştırmalarımız sonunda bir kere daha ortaya çıktı ki, maalesef Türkiye’deki insan hayatı, Avrupa ülkelerine oranla çok daha ucuz ve önemsiz. Sadece Avrupa değil, Rusya ve Çin gibi ülkelerde de elektromanyetik alan maruziyeti limit değer belirlenmesinde, insan sağlığı öncelik oluşturuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, baz istasyonu kurulurken yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni alınması uygulamasına son verildi. Bu değişiklikle GSM operatörlerinin, baz istasyonu kurarken belediyelerden izin almaları gerekmiyor. BTK’dan izin almaları yeterli. Geldiğimiz nokta budur” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni de kurumsal ve sosyal sorumluluğunun gereği olarak acilen 3 noktada işbirliğine davet eden Bozbey, ‘’Elektromanyetik kirliliğin bir çevre meselesi olduğunu kabul edip elektromanyetik kirliliğin (EMK) artışına karşı uygulanmakta olan limitlerin koruyucu olamayacağının farkına varılmalıdır. Halkın çaresiz kaldığı elektromanyetik kirliliği mercek altına alarak halkı koruyucu ve kollayıcı bir eylem planı hazırlanmalıdır. Son olarak, okullarda yaptığımız elektromanyetik kirlilik ölçümlerinin yüksek değerleri dikkate alınarak azaltıcı çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Proje Danışmanı Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci ise, “EMK’nın tadı yok, kokusu yok, fark edilmeyen bir şey ve biz bununla hayatımızı sürdürüyoruz. Bundan en çok çocuklar ve yaşlılar etkileniyor. Bu konuda biz Nilüfer Belediyesi ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yıl 257 ölçüm yaptık ve bunun 191’i yüksek gerilim hatlarıyla ilgiliydi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü talebiyle Nilüfer’deki 25 riskli okulda ölçüm yaptık ve geri bildirimde bulunduk.

Bu yıl ki ölçümler sonucu baz istasyonu ölçüm seviyesi 1.58 V/M’dir. Bu oran Avrupa’da 0.52 oranında. Bu da gösteriyor ki 20 Avrupa ülkesinde yapılan ölçüm ortalamalarına göre yaklaşık 3 misli yüksek seviyededir. Yüksek gerilim hatlarındaki bu değer ülkemizde 0.71 iken Avrupa’da 0.07 ve bu da gösteriyor ki bizdeki oran 10 kat fazla. Ayrıca bizim yaptığımız ölçümlerdeki yüksek gerilim hatalarındaki değerlerin yüzde 46’sı Dünya Sağlık Örgütü’nün çekince koyduğu değerlere ulaşmış. Bizler baz istasyonuna karşı değiliz fakat değerler makul oranlara çekilmelidir” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin