Avramopoulos, AB ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’nu kabul eden AB Komiseri Dimitris Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşmasının sorunsuz bir şekilde yürüdüğünü, yaklaşık 50 bin mülteciyi Avrupa Birliğine almayı kabul ettiklerini söyledi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türkiye’nin ulusal gazetelerinde görev alan gazetecilerden oluşan AB Türkiye Delegasyonu’nu kabul eden göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos, AB ile Türkiye arasındaki işbirliğini anlattı. Avramopoulos, AB ile Türkiye arasında yapılan mülteci anlaşmasının sorunsuz bir şekilde yürüdüğüne vurgu yaptı. Yapılan anlaşmalar doğrultusunda Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerde bulunan Suriyeli mültecilerden yaklaşık 50 bin tanesini Avrupa Birliğine almayı kabul ettiklerini söyleyen Avramopoulos, bu doğrultuda 40 bine yakın mülteciye kapıları açtıklarını ifade etti. Avrupa Birliğine kabul edilen mülteciler için 500 bin euro harcama yaptıklarına değinen Avramopoulos, Türkiye ile mülteci konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığının altını çizdi.

“AB üyeliğiyle ilgili tıkanma noktasına gelen 7 kriterin çözüme ulaşması gerekiyor”

Türkiye ile terör konusunda da işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen Avramopoulos, terör konusunda Türkiye ile aynı sıkıntıları paylaştıklarını ve bu yüzden birlikte çalışmak zorunda olduklarını söyledi. “Türkiye’nin başka bir sıkıntısı da vize serbestisi” diyen Avramopoulos, bu sorunun çözülmesi için daha önce tıkanma noktasına gelen 7 kriterin çözüme ulaşması gerektiğini ve bunun için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini iddia etti.

“65 yıldır bir ilk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı Yunanistan ziyaretine de değinen Avramopoulos, “Yakın zamanda İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm ve kendisi beni çok sıcak karşıladı. Erdoğan yakında Yunanistan’a gelecek. Bu tarihi bir ziyaret olacak, çünkü 65 yıldır bir ilk olacak” şeklinde konuştu.

Kendisine yöneltilen sorular üzerinde AB ile Türkiye arasında bazı sorunların var olduğundan söz eden Avramopoulos, bu sorunların mutlaka diyalogla çözülebileceğini söyledi. 15 Temmuz 2016 yılında Türkiye’de gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişiminden de söz eden Avramopoulos, bu darbe girişimi esnasında 270’e yakın insanın demokrasi için öldüklerini ve bu yüzden Türkiye’de demokrasi açısından bir sorun olduğunu düşünmediğini ifade ederken, Avrupa Birliği olarak Türkiye’nin darbe girişimi sonrası demokrasi karşıtlarını hapse atarak yargılamasına karışmadıklarını ve Türkiye’nin bir iç meselesi olarak gördüklerinin altını çizdi.

Christian Berger başkanlığında bir dizi temaslar gerçekleştirmek üzere Brüksel’de bulunan delegasyon, Avrupa Birliği Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ile Avrupa Birliği Sözcüsü Maja Kocijancic’le de görüştü.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin