Almanya’da oy kullanan Türk vatandaşları uzun kuyruklar oluşturdu

Türk vatandaşları

Almanya’nın 13 noktasında anayasa referandumu için kurulan sandıklarda oy kullanmak isteyen vatandaşlar hafta sonu uzun kuyruklar oluşturdu

Kuzey Ren Vesfalya (KRV) eyaleti başkenti Düsseldorf’da ise bu kuyruklar zaman zaman 500 metreyi geçtiği gözlendi. Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların uzun süre beklememeleri için hafta içi gelmelerini tavsiye ettiklerini, hafta içi 8, hafta sonu ise 10 sandıkta oy kullanıldığını belirtti. Seçmenlerin oy vermeye gelmeden önce Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerektiğini belirten Şule Gürel, “yanlarında mutlaka Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik numarası içeren bir kimlik, nüfus cüzdanı veya pasaport mutlaka getirsinler. Eğer kimliklerinin üzerinde kimlik numarası yazılı değilse hiç sorun değil, buradaki nöbetçi memurumuz bir nüfus kayıt örneği veriyor, kimliği ile birlikte nüfus kayıt örneğiyle oy kullanması mümkün” dedi.

Başkonsolos mavi kartlıların oy kullanamadıklarını ve oy kullanmak için mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerektiğini sözlerine ekledi. Türkiye dışında 57 ülkede, 120 temsilcilikte 14 gün boyunca 3 bin 182 sandık kuruldu. Toplamda 2 milyon 972 bin 629 vatandaşımız yurt dışında oy kullanma hakkına sahip.

Aralık 2016 genel seçimlerinde Türk vatandaşlarının yüzde 44’ü sandığı giderek oy kullanmıştı. Anayasa referandumunda bu sayının aşılması bekleniyor.

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin