ABD ile krize TÜSİAD’dan ilk kritik açıklama

ABD ile konsolos çalışanının tutuklanması sonrası başlayan Vize restleşmesi sonrası borsada yaşanan dalgalanmayla ilgili Patronlar kulubü TÜSİAD’dan tedirgin bir açıklama geldi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli” dedi.

Özilhan, Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta ABD ile Türkiye arasında uzun zamandır biriken sorunlar olduğunu ifade etti.

Bloomberg’in sorularını telefonda yanıtlayan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, diplomatik kanalların devreye sokulmasıyla ABD ile ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini belirtti.

Özilhan, “Uzun süredir birikerek gelen sorunlar artık bir ’sorunlar yumağına’ dönüştü. 50 yıldır ABD ile ilişkileri izleyen biri olarak söyleyebilirim ki iki ülke çok az böyle sorun yaşadı. Batı’da son dönemde Türkiye’nin Rusya, İran ve Venezuala temasları sonrasında ’Türkiye eksen mi değiştiriyor?’ sorusu var. ABD ve Batı’ya da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için görev düşüyor. Türkiye birkaç terör örgütüyle mücadele ederken müttefiklerini yanında görmek istiyor.” dedi.

Öte yandan ekonomist Uğur Gürses’te Hürriyet gazetesinde yayımlanan analizinde; “Bunun üzerine ABD gibi bir ülkeyle politik-diplomatik krizle; sonbaharı bile görmeden “kışa” adım attık. ABD ile politik ve diplomatik atmosfer karşılıklı çabalarla yumuşatılsa da, eski dengeye bile yeniden dönmek çok zor olacak.” Özellikle yabancı yatırımcıların gözünde “olay riskinin” yeniden tekrarlanması ya da yeni adımlarla aşama kaydetmesi olasılığı artık yüksektir. Bu da potansiyel dalgalanmanın yükselmesi demektir. Potansiyel dalgalanmanın bandının genişlemesi yatırımcıyı rahatsız eder. “Kur ne olacak?” sorusunun yanıtı da burada; dalgalanacak, iniş-çıkışlarla. Önceki dengeye dönüş ise zor görünüyor” dedi.

Merkez Bankası’ndan döviz açıklaması 

Merkez Bankası’da, ABD ile yaşanan vize krizi sonrasında döviz kurlarında yaşanan yükselişe ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Jeopolitik endişelerden kaynaklı geçici etki var yakından izliyoruz. Döviz likiditesi ile ilgili sıkıntı yok, döviz tevdiat hesapları en yüksek seviyede” dedi.

 

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin