2 bin yıllık ata tohumu buğday verdi

Sivas’ın Zara ilçesinde 2 bin yıllık ata tohumuyla ekilen tarlalarda başakların buğday vermesiyle hasat gerçekleştirildi.

Sivas’ın Avşar ve Bolucan köyünde yaklaşık 40 dönüm araziye ekilen yerli tohumun hasadı doğal yöntemlerle yapıldı. Zara’ya gönül vermiş iş adamları ellerine aldıkları tırpan ile 2 bin yıllık ata tohumdan üretilen buğdayların hasadını gerçekleştirdi. Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında ‘Yerli tohuma sahip çık’ sloganı ile çiftçilerin yerli tohuma yönelmesi hedefleniyor.

Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ZASİAD) üyeleri Sedat Coşkun, Mehmet Bağca, Ali Akkaş, Şenel Çobanoğlu ve Sivaslı Girişimci İş Adamları Derneği Başkanı Süleyman Dönmez’in sosyal sorumluluk projesi kapsamında uyguladıkları buğdayın hasadı bir törenle gerçekleştirildi. Avşar köyünde düzenlenen törene Zara Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Belediye Başkanı Sait Ahmet Pala, köylüler ve iş adamları katıldı.

“Genetiği ile hiçbir şekilde oynanmamış doğal bir tohum”

Coşkun, genetiği ile hiçbir şekilde oynanmamış doğal bir tohum olduğunu ifade ederek, “Bizim amacımız bu tohumu tekrar Anadolu’da yaygınlaştırmak. Hibrit tohumlar ortaya çıktıktan sonra ne yazık ki çiftçilerimiz ata tohumlarımızdan vazgeçtiler. Bizde istiyoruz ki bu ata tohumlar tekrar yaygınlaşsın. Biz çok emek sarf ederek bu tohumlara ulaştık. Gördüğünüz gibi burada tohumlarımızı yetiştirdik ve şu anda hasat yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Tohumun 100 yıl öncesinden günümüze ulaştığını kaydeden Coşkun, ”Bu tohum yaklaşık olarak 100 yıl öncesinden günümüze geliyor. Genetiği hiçbir şekilde oynanmamış tamamen doğal bir tohum. Zaten bu hibrit tohumların insan neslini etkilediği yönünde bilimsel çalışmalar yapılmış. Tarlalarımız boş duruyor ve ne yazık ki tarlalarına sahip çıkmıyorlar. Bizlerde bu tohumlarımızı bir farkındalık oluşturup çiftçilerimize ulaştıracağız” dedi.

1 Yorum

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin